Slik jobber juryen

I begynnelsen av oktober inviteres særforbundene til å spille inn sine kandidater til de ulike prisene på Idrettsgallaen. I november starter juryen sitt arbeid, som foregår i tre faser og over tre møter. Det siste møtet avholdes etter at alle mesterskap og verdenscupkonkurranser er avsluttet noen få dager før jul. I tillegg diskuterer juryen løpende på e-post og telefon under nominasjonsprosessen fra november til 1. januar. 

Første fase

I første fase går juryen igjennom alle kandidater som er spilt inn, diskuterer prestasjonene, vurderer klasseplasseringer og om kandidatene er innenfor kriteriene. (Man kan for eksempel ikke bli nominert for prestasjoner i juniorklasser eller ungdomsklasser, ei heller bli nominert mer enn én gang i klassen «årets gjennombrudd»). Juryen vurderer også i første fase om kandidater som ikke er spilt inn bør være med i nominasjonsprosessen.

Andre fase

I andre fase starter den første sammenligningen av prestasjonene. Juryen diskuterer alle aktuelle prestasjoner i hver enkelt klasse, og gjennomfører en første stemmerunde, hvor alle kandidater blir vurdert på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er best. Den første stemmerunden er åpen. Når denne prosessen er gjennomført sitter juryen med en grovrangering av alle prestasjonene, som danner grunnlag for nominasjonene i de ulike klassene.

Tredje fase

I tredje fase avgjøres hver enkelt klasse. Basert på den første stemmerunden, og de nominerte prestasjonene, blir det stemt over hvem som skal vinne den enkelte klasse. Her stemmer juryens medlemmer på de nominerte kandidatene, og rangerer prestasjonene (1 for vinner, 2, for nummer to, 3 for nummer tre, osv.). Dette foregår i lukket, hemmelig avstemning. Dette innebærer at juryen ikke kjenner navnet på vinnerne før de blir utropt på Idrettsgallaen. Det er kun juryens to administratorer som vet hvem som er vinnerne når avstemningen er avsluttet. Om juryens leder ønsker det, har han anledning til å få vite navnene på vinnerne før de blir offentliggjort.

Spesielle klasser

I klassene «Årets forbilde», «Årets hederspris» og «Årets navn» er prosessen noe annerledes. I de to førstnevnte klassene er det ingen nominerte. Her diskuterer juryen seg fram til hvem som er verdige vinnere. Grunnlaget kan være innspill fra særforbundene eller egne initiativ fra juryen. I det første jurymøtet diskuteres aktuelle kandidater, mens beslutningen blir tatt i det andre møtet, etter at juryen har vurdert og tenkt igjennom diskusjonene fra det første møtet.

I klassen «Årets navn» er det juryen som diskuterer og velger kandidatene som folket skal stemme på.

For klassen «Årets ildsjel» er det opprettet en egen jury, som du kan lese mer om nederst på denne siden. Også her er det en folkeavstemning på de fem finalistene i ukene før Idrettsgallaen, hvor juryens og folkets stemme til slutt teller 50% hver.

Eirik Verås Larsen har vunnet flere priser på Idrettsgallaen. Foto: Vegard Grøtt/NTB Scanpix.


Hovedjuryen

Tore Øvrebø

Juryleder

Toppidrettssjef, Olympiatoppen. Det er den til enhver tid sittende toppidrettssjefen som er leder for hovedjuryen for Idrettsgallaen. Tore Øvrebø var landslagstrener i roing og coach i Olympiatoppen før han ble toppidrettssjef.

Hanne Haugland

Jurymedlem

Coach i Olympiatoppen. Haugland er verdensmester i høydehopp i 1997 og coach for tekniske og taktiske idretter i Olympiatoppen.

Karen-Marie Ellefsen

Jurymedlem

Sportsreporter og programleder i NRK. Ellefsen er en av landets mest erfarne og kunnskapsrike sportsjournalister. Har sittet i juryen fra Idrettsgallaen så dagens lys for 15 år siden.

Kjetil André Aamodt

Jurymedlem

Tidenes mestvinnende alpinist. Aamodt er foredragsholder og konsulent med TV-oppdrag for ulike TV-kanaler.

Knut Holmann

Jurymedlem

Knut Holmann er Norges mestvinnende utøver i sommer-OL, med tre gull-, to sølv- og en bronsemedalje i padling. Holmann har også vunnet 13 VM-medaljer, hvorav fire gull. Den tidligere padleren jobber i dag som controller i JM Norge AS på Lilleaker i Oslo.

Marit Bjørgen

Jurymedlem

Tidenes mestvinnende vinterolympier, med åtte gull, fire sølv og tre bronsemedaljer. Bjørgen er også tidenes mestvinnende VM-medaljør i langrenn med 26 medaljer, hvorav 18 gullmedaljer.

Ola By Rise

Jurymedlem

Tidligere spiller og trener både i Rosenborg Ballklub og på det norske herrelandslaget. Jobber nå som kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim kommune.

 

Halvor Lea (Olympiatoppen) er jurykonsulent, og er sammen med Ivar Ragne Jenssen (NRK), ansvarlig for gjennomføringen av arbeidet i juryen.


Årets ildsjel-juryen

Kjetil André Aamodt

Oslo

Tidligere alpinist som har tatt fire OL-gull og fem VM-gull. Leder juryen for Årets ildsjel.

Aida Dahlen

Sarajevo/Kristiansand

Bordtennisspiller som har deltatt i to Paralympics. Tok bronsemedalje i EM 2011.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Oslo

Verdensmester i langrenn fra 2007, 2015 og 2017. Har deltatt i to Olympiske leker. Mottok i 2015 Egebergs Ærespris for sine prestasjoner i langrenn og friidrett.

Are Strandli

Stavanger

Verdensmester i roing fra 2013. Har deltatt i to Olympiske leker. Tok bronse sammen med Kristoffer Brun i Rio 2016.

Marit Bjørgen

Rognes/Oslo

Mestvinnende VM-medaljør i langrenn med 26 medaljer, hvorav 18 er gullmedaljer. Fra vinter-OL har hun totalt sanket åtte gull-, fire sølv-, og tre bronsemedaljer. Bjørgen la opp som langrennsutøver i april 2018.

Olaf Tufte

Horten

Dobbelt olympisk mester og verdensmester i roing, ett OL-sølv og en OL-bronse. Bonde og brannmann av yrke.

Berit Kjøll

Asker

Idrettspresident.

Heidi Støre

Sarpsborg

Heidi Støre er verdensmester i fotball fra 1995.

Om Idrettsgallaen

Idrettsgallaen sin historie går tilbake til 2002, og den arrangeres for 19. gang i 2020. Arrangementet er et samarbeid mellom NRK, Norsk Tipping og Norges idrettsforbund.

Klikk her for å lese mer.

Aktuelt